Infopaketti

TARVIKKEET
Matkustukseen ja eläinlääkärillä käyntejä varten kissa tarvitsee kuljetuslaatikon. Sen tulisi olla tilava, jotta kissa mahtuisi sinne vielä isonakin.Hiekkalaatikon tulisi olla tarpeeksi iso, jotta kissa mahtuu vielä kasvettuaan isoksi, kaivamaan kunnon kuoppia. Paakkuuntuva hiekka on pidemmän päälle taloudellisempaa ja päivittäinen puhdistus on helppoa reikälapiolla. Kissalla on hyvä olla matalareunainen ruoka-astia märkäruualle, kuivaruoka ja vesiastia saavat olla reilun kokoisia. Lasiset, keraamiset ja teräksiset astiat on helpoimmin pidettävissä puhtaina. Kissa tykkää juoda vettä mahdollisimman isosta astiasta. Turkin hoitoon tarvitaan harja, mieluiten luonnonharjasta, metallikampa (antistaattinen/teflon) ja karsta. Kynsien leikkaukseen sopii kissoille tarkoitetut kynsisakset.

Kissat pitävät kiipeilystä ja nauttivat korkealla olemisesta. Kiipeilyyn ja kynsien teroitukseen kissalle tulisi hankkia tukeva kiipeily-/raapimapuu. Sen voi tehdä itse tai hankkia eläinkaupasta. Lepoa varten olisi hyvä järjestää oma rauhallinen paikka kissalle, toki ragdoll yleensä haluaa nukkua omistajan läheisyydessä tai siellä missä muukin perhe on lepohetkellä. Pennun tulee saada olla rauhassa lepo-, ruokailu- ja wc-asioinnin ajan. Leluina hyviä ja mielenkiintoisia ovat erilaiset hiiret, pallot, narut, huiskut yms. Tarkista ettei leluista irtoa pieniä osia.

RUOKINTA
Pentu tarvitsee monipuolista ruokaa kasvaakseen tai kehittyäkseen. Anna aluksi tuttuja ruokia ja tee muutokset vähitellen. Kasvavalle pennulle tulisi tarjota päivittäin 3-4 ateriaa ja pitää aina tarjolla kuivaruokaa sekä raikasta vettä. Kissa on herkuttelija ja se syö useita pieniä annoksia päivässä. Pentu on tähän mennessä syönyt valmisruuista seuraavia merkkejä mm. Animonda vom Feinstein, Wild Freedom, Royal Canin Kitten, Applawsin, Schesirin, Cosma Nature, Cosma Original ja Concept for Life kittenejä. Kuivaruuista tarjolla on ollut Royal Caninin Mother and babycat raksuja ja Royal Canin Ragdoll-raksuja. Pennut ovat syöneet kanaa sekä seitiä ja katkarapuja kermaviilin kera sekä myös ilman. Yritä tarjota esim jauhelihaa tai yleensä lihaa. Pennut ovat saaneet herkuiksi vuolukanaa.

Kasvavalle pennulle voi antaa Multicat-tabletteja, mikäli haluat turvata pennun riittävän vitamiinin ja kalsiumin saannin. Anna riittävä määrä painoon suhteutettuna, kasvavalle pennulle 1tbl/painokilo noin yhteen ikävuoteen asti. Nutri-Plus Cat geeli on myös hyvä lisäravinnon lähde. Kuivaraksuissa on yleensä lisätyt vitamiinit valmiina.

Antaessasi kissanpennulle monipuolista ravintoa se pysyy terveenä ja hyväkuntoisena eikä puutostiloja pääse kehittymään. Kissa ei opi myöskään nirsoksi, kun totutat sitä alusta alkaen eri makuihin.

HOITO
Ragdoll on luonteeltaan leppoinen kissa ja pentu on totutettu ihmisen käsittelyyn. Pentua kannattaa tarkkailla ja jos huomaat jotain poikkeavaa niin ota yhteys kasvattajaan tai eläinlääkäriin. Pentu on jo luovutettaessa kastroitu/steriloitu. Rokotuksen voimassa olo näkyy rekisterikirjan takasivulta. Kissalle voi ottaa myös rabies-rokotuksen, mutta sitä ei tarvitse ottaa, ellei ole menossa kissan kanssa ulkomaille. Rokotukset tulee uusia eläinlääkärin ohjeen mukaisesti. Eläinlääkäri yleensä tarkistaa myös kissan hampaat, jolloin hammaskiven muodostuminen voidaan huomata ja mahdollisesti myöhemmin poistaa.

Matolääkkeet ovat vahva myrkky, joten kannattaa seurata hiekkalaatikkoa ja mikäli sieltä löytyy jotain poikkeavaa, voi joko lähettää ulosteen laboratorioon tarkistettavaksi tai madottaa kissa (kissat). Madotuslääkkeitä on useampi vaihtoehto apteekissa.

Pentu kannattaa totuttaa turkin harjaukseen pienestä lähtien. Ragdollin turkki on hyvin helppohoitoinen, se ei takkuunnu kovin helposti. Karvanlähdön aikana on syytä harjata useammin, ettei karvat mene suolistoon kissan pestessä itseensä. Kissan voi antaa pureskella ruohoa, jotta karvapallot poistuvat suolistosta. Turkin voi pestä, kun se näyttää nuhruiselta tai rasvaiselta. Eläinkaupoista löytää hyviä kissan turkeille tarkoitettuja shampoita ja hoitoaineita.

Pennun kynnet on leikattu muutaman kerran. Kynnet on hyvä leikata säännöllisesti, mutta muistettava varoa leikkaamasta verisuoniin asti. Korvan ulkoiset osat voi puhdistaa vanulapulla tai pumpulipuikolla. Älä koskaan työnnä pumpulipuikkoa korvan sisälle. Rähmäiset/valuvat silmät saa puhdistettua vedellä kostutetulla vanulapulla tai pyyhkeellä.

Löysään vatsaan auttaa Inupect Forte- tai Avital Flora-tabletit, Enteromicro- ja Canicur Pro-tahna, voit myös koettaa antaa keitettyä kalaa tai kanaa kermaviilin kera. Kovaan vatsaan tehoaa monesti esim. tavallinen ruokaöljy ja Levolac. Suolistovaivoissa auttaa myös Attapect ja Tehobact. Vatsalääkkeitä on apteekissa ja eläinlääkäreillä.

ULKOILU
Ragdollit oppivat ulkoilemaan valjaissa. Ragdoll on sisäkissa, sitä ei saa laskea vapaana ulos. Mikäli mahdollista niin katettu ulkoilutila tai kissojen ulkoiluhäkki ovat loistavia hankintoja ja kissat pääsevät näin turvallisesti ulkoilemaan. Kissa ei kärsi sisälläolosta, onhan siellä virikkeitä, seuraa ja tekemistä.

VARO
Pieni kissanpentu on uskomattoman nopea liikkeissään ja ehtii vaikka minne heti kun silmä välttää. Varo mm. seuraavia: sulkeutuvat ovet, kuumat hellan levyt, jääkaappi, pakastin, pesukone, astianpesukone, WC-istuin, avoimet ikkunat, myrkylliset kasvit, puhdistusaineet, neulat, langat, muovipussit, kumirenkaat, paperiliittimet, pussisulkijat, kaikenlaiset pienet, terävät ja vaaralliset esineet....

LOPUKSI
Pieni ragdoll-pentu tarvitsee paljon huolenpitoa ja hoivaa. Ethän jätä sitä tuntikausiksi yksi, se kaipaa seuraa joko ihmisestä tai toisesta eläimestä. Mitä enemmän puuhailet kissasi kanssa ja juttelet sille, sitä läheisemmäksi suhteenne kehittyy ja saatte molemmat eniten iloa toisistanne. Pian huomaat, että ragdollisi on varsin osallistuva kissa. se halua olla aina ja kaikessa mukana eikä ymmärrä, jos suljet sen oven taakse. Toinen kissa tai koira tai pupu on paras kaveri seurankipeälle ragdollille.

Muistathan, että voit ottaa yhteyttä milloin tahansa ja kysyä mitä tahansa!